18 Ocak 2012 Çarşamba

Sanal Kitapçılar

Kitap fiyatları sinema, konser ve özel tiyatro biletleriyle karşılaştırılınca ucuz kalıyor olabilir ama iki günde bir kitap okuyup kenara koyan ve  kitabı özellikle seçerek okuyan biriyseniz çok ama çok para harcayabilirsiniz. Ben kitap seçmiyorum, eşin dostun kitaplığını, evdekileri ve kütüphaneyi aktif şekilde sömürüyorum ve hızlı bir okuyucu da değilim ama yine de güzel para harcıyorum kitaplara. Daha da güzel meblağlar harcamamamın nedeni sanal kitapçılar. 

İnternetten bir şeyler almak, alışık olmayana tekinsiz gelebilir. Zaten güvenmedik sitelerden alışveriş yapmamak lazım. Sacede kredi kartınızı kopyalarlar iliğinize kadar alırlar gibi kabus senaryolarını düşünerek demiyorum bunu. Daha basit ve sinir bozucu şeyler de var karşılaşabileceğiniz: kitap temininde gecikme veya temin edememe, geç kargolama, hasarlı kitap, sipariş takibi yapamama, olmayan müşteri hizmetleri.... Bu yüzden ben de ilk kez bir siteden alışveriş yapacaksam önce o site hakkında yorumları okuyorum, müşteri hizmetleri sayfalarını iyice karıştırıyorum. Şimdi yorumları aktarma sırası bende.

İnternet Kitapçıları

Kitap Yurdu Buradan yakın zaman önce bir kez alışveriş yaptım. Herkesin defalarca söylediği gibi çok kötü bir arayüzü var, sitenin dizaynı insana tam 'kredi kartı kopyalayan kolpa internet sitesi' intibası veriyor ama güvenilir bir site. Ben siparişi gecikenler duydum ama benim siparişim 3-4 gün içinde elimdeydi. Kitap çeşidi çok fazla, fiyat olarak da burada bahsedeceğim siteler içinde en hesaplılarından biri. En takdir ettiğim özelliği kimisi yalan yanlış olsa da bolca okuyucu yorumu içermesi ve çoğu kitabın ilk 10 sayfasının erişilebilir olması. Bu özellikler insana neredeyse gerçek bir kitapçıda kitabı inceliyormuş hissi veriyor, karar vermeyi kolaylaştırıyor. Kargo çeşitli firmalarla gönderilebiliyor. 5-6 lira arası bir bedeli var.

Promosyonlar: Kitaplara yorum yazarak, alışveriş yaparak ve siteyi tavsiye ederek  puan toplayıp katologdaki kitaplardan birini alabiliyorsunuz. Yalnız hediye kitapların onay süreci çok uzun sürebiliyor, hatta peşine düşmezseniz kaynayabilir. Bazı kitap ve eşantiyonları alınca veya sipariş bedeli 75 tl'yi geçince kargo bedava.

Bir de şöyle bir durum olmuş: Kitapyurdu'nun Emeği Yok Sayması Dilerim yolunuz müşteri hizmetlerine düşmez. Benzer şeyleri ben de yaşadım; o yüzden ben bu yazıya inanıyorum.

Aralık 2013 güncellemesi: Puanlarla alınabilecek ödüllerde artık eskisi gibi romanlar yok. Neredeyse liste tamamen eşantiyonlardan oluşuyor. Puanlarınızla kargo bedelini ödeyen çek alabiliyorsunuz.

İdefix Türkiye'de internetten kitap satma işini geliştirip yerleştiren İdefix oldu sanırım. 2009'da buradan farklı seferlerde 8 kitap almışım. Kargo 2-3 işgünü içinde elime geçti. Kullananlardan kargonun hala hızlı olduğunu duydum. Arayüzü yenilenmiş daha da güzel olmuş, özellikle arama motorunu beğendim. Kitap çeşitliliği de güzel. Uzun süredir buradan alışveriş yapmamamın sebebi fiyatları: diğer sitelerden 1-2 tl mutlaka daha yüksek burda fiyatlar. Kargo ücreti 5,5 tl civarında ve ancak 150 tl (!) tutarında alışverişle bedava kargo hizmeti var. Kısaca fiyat ve kargo konusunda daha makul olsalar iyi olur. 

Öte yandan klasikler, set kitaplar, belirli yayınevleri gibi kategorilerde bazen müthiş indirimler yapıyorlar. Sanal kitap fuarını hem fikir olarak hem de uygulama olarak çok beğendim. Söyleşi, imza günü gibi etkinlikleri de duyuruyorlar, yıl sonunda en iyileri seçiyorlar, Sabit Fikir'de bir sürü tanıtım, kritik... kısaca parayı verip kitabı aldığınız bir kitap bakkalından fazlası olma çabasını takdir ediyorum.

Aralık 2013 güncellemesi: İdefix'in sanal kitap fuarı aralık ayında oluyormuş. İki yıldır iş yerindeki örgütleyip bir sürü kitap aldırıyorum. Bu yıl İdefix, D&R bünyesine katıldı. Bir süredir de kargoların geç ulaşmasından dolayı şikayetler duyuyorum.


İnternetten de Satan Kitapçılar

Ama neden İngilizce?
D&R Şu sıralar açık ara farkla favorim. Birincisi kitaplar ucuz. Hatta manasız şekilde etiket fiyatı 20 tl olan kitapları 3-4 tl'ye bile satıyorlar. Son dönemde buradan 2 sefer sipariş verdim. Siparişlerimden ilki 2 günde elime geçti. İkincisi ise 3 postada gönderildi sırasıyla teslim süreleri 3 gün, 4 gün ve 8 gün. Yalnız yılbaşı olduğu, temin ettiklerini bekletmeden gönderdikleri ve son postada gönderilen bir belgesel dvd'si olduğu için (çok satılmadığından zor bulunmuş olması normal) onları affettim. Öte yandan kitaplardan birinde bir sayfanın kenarı yırtık çıktı. yazılı kısma denk gelmediği için değiştirmeye üşendim. (Ama bir hoşnutsuzluk da oldu ne yalan söyleyeyim.) 25 tl üzeri alışverişe kargo bedava. Çok makul bir sınır olduğu için ben iki siparişimde de kargo parası ödemedim. Zaten ödeseniz de 3,5 tl. Bu açıdan da avantajlı.

Kitap skalası biraz sınırlı. Popüler kitaplar var ama referans kitaplar (ders kitapları, akademik yayınlar vs) hemen hemen yok. Zaten D&R'ın kitapçıları da böyle bu yüzden şaşırmamak gerek ama en azından internetteki portföyü genişletebilirler. D&R kartınız varsa puan da toplayabilirsiniz ama kuruş kuruş birikiyormuş puanlar o yüzden ben uğraşmadım.

Aralık 2013 güncellemesi: D&R hala ilk tercihim. Özellikle İngilizce kitaplarının çeşitliliği ve fiyatları çok iyi. Hem yabancı hem de Türkçe ktaplarda acayip kampanyaları da oluyor. Yalnız buranın da siparişi kargoya verme süresi uzadı ve 5 güne çıktı.

Mephisto Burası İstanbul'da bir kitapçı. Bir kere sipariş verdim. O zaman almak istediğim ürünler en uygun fiyatla buradaydı. Bariz şekilde her üründe ucuz olduğunu söyleyemem (en ucuz DVD'ler burada ama); bakmakta fayda var ucuzu yakalarsanız gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilirsiniz. Şimdi baktım da siparişi pazartesi akşamı vermişim, salı günü kargoya vermişler, perşembe de teslim almışım. Bence gayet başarılı. Kargo ücreti 4,5 tl, 75tl ve üzeri tutardaki siparişlere kargo ücretsiz.

Gazi Kitabevi Ders kitapları konusunda mutlaka bakılması gereken bir site. İki kez sipariş verdim buradan; kitabeviyle aynı şehirde olmanın verdiği avantajla ikisi siparişim de ertesi gün elimdeydi. Kargo 5 tl, ama 75 tl üzerine ücretsiz. Ders kitapları, akademik yayınlar, araştırma ve benzeri kategorilerde geniş bir ürün yelpazesi var. Kendi kitapları dışında yine akademik konulara yoğunlaşmış yayınların kitaplarında güzel indirimler var. Bu önemli çünkü en ucuz sitelerde bile akademik kitaplar %5 gibi sembolik indirimlerle satılıyor. Siparişlerle puan biriktirme sistemi var. 50tl'lik siparişimden 1,25 tl'lik puan kazanmışım ve bunu sonraki siparişimde harcamışım. Belki az ama alt/üst limit vs şartlar olmadığı için kullanmak kolay. Ben beğendim.

Uluslararası 

Amazon Burdan birkaç defa İngiltere'deyken, 2 defa da Türkiye'deyken sipariş verdim. İngiltere şartlarında indirimleriyle, alt limit olmaksızın tüm siparişleri hızlı kargoyla göndermesiyle kalbime taht kurmuştu. Türkiye'den ise burada bulamadığım İngilizce kitaplar sipariş ettim. Maalesef Türkiye Amazon'da "overseas" kategorisinde bu yüzden kargo (standard international shipping) ücreti 8$. Türkiye'de İngilzce kitap satan bir kitapçıya gitseniz klasik edebiyat dışında kitapları (özellikle referans kitaplar) zaten Amazon fiyatlarının iki katına bulabilirsiniz. Bu yüzden bana yine de hesaplı geliyor. Öngörülen teslim tarihi yaklaşık 1 ay sonra diyor ama ben siparişimi 2-3 haftada aldım. Tabi paraya kıyarsanız 4 günde de elinizde olabilir.Yakında bir İspanyolca dilbilgisi siparişi vereceğim sanırm...

Better World Books aslında bir kitapçıdan çok bir sosyal sorumluluk projesi. İnsanların ve kurumların bağışladığı kitapları satıp geliriyle de okur yazarlık projelerine destek oluyorlar. Yeni kitap da satıyorlar ama onlarda pek indirim olmadığı için ben tercih etmedim. İngilizce (ikinci el) kitap almak için ilk tercihim burası. İkinci el kitapların durumunu doğru olarak veriyorlar ve ''iyi'' dedikleri kitaplar gerçekten çok temiz. Buradan şimdiye kadar 3 seferde 8 kitap aldım, hepsinin de durumundan menunum. Üstelik iki sürekli avantajı harika: Beş ikinci el kitap 30 dolar ve bir kitap bile sipariş etseniz posta ücreti yok! Posta PTT ile 2-3 haftada ulaşıyor ama kaygınız olmasın posta elinize geçmezse paranızı sorgusuz sualsiz iade ediyorlarmış.

İkinci El

Nadir Kitap Burası sahafların üye olarak ürünlerini satışa çıkardıkları, popüler yeni kitapların da bulunabileceği bir site. Öncelikle koleksiyon parçaları, çok zor bulunacak kitaplar arayan veya yaşadığı şehirde ikinci el kitap piyasası kısıtlı olanlar için güzel düşünülmüş bir imkan. Site yalnızca aracı bu yüzden kargo parası, kitabın özellikleri, sipariş takibi gibi konularda sahafla doğrudan mesajlaşmanız gerekiyor. Her sahafın sayfasında ondan alışveriş edenlerin yorumları var. Buradan da sahafın hizmeti hakkında fikir edinebilirsiniz. Gördüğünüz gibi memnuniyetiniz sahaftan sahafa değişeceği için bir şey demiyorum ama sitenin müşteri memnuniyeti için gerekli önlemleri aldığını söyleyebilirim.

Buradan bir ders kitabı almıştım. Kargo hızlı geldi. Kargo ücretini kapıda ödedim. Kitabın durumu hanesinde "iyi" yazıyordu ama kitabın kapağında 2cm'lik bir yırtık ve kırıklar, içinde bolca karalama saçma sapan şiirler maniler filan vardı. Ben de sahafa yorum olarak, "Kitap 2 günde elime geçti ve satıcıdan sorularıma net yanıtlar aldım AMA kitap belirtildiği gibi temiz değil; her boşlukta şiirler notlar karalamalar desenler var. Kitap için orta denmeliydi." diye yazdım. Aldığım cevap fiyatından belli değil miydi, bu kadar az paraya böyle bir şey çıkacağını tahmin etmeliydin mealinden bir şeydi. (kitap emsallerine göre 2 lira ucuzdu!) Baskısı bitmiş bir ders kitabı içinse başka bir sahafa 3 kere mesaj atmama rağmen hiç cevap alamadım. Kitap çeşidi daha fazla olabilir. Bir de dikkatli olun kimi sahaflar ikinci el kitapları yenilerinden pahalıya satıyorlar! Zorda kalmadıkça buradan alış veriş edeceğimi sanmam. Zaten sahaflardan yana çok dertliyim, bunun için ayrı bir yazı lazım.


Sonuç olarak D&R şu aralar gözdem, İngilizce kitaplar için de Better World Books'tan şaşmıyorum. Önerilere de açığım.

6 yorum:

  1. D&R yine iyi iş çıkardı: Pazartesi sipariş verdim. Tutar 51 küsür lira olduğu için kargo parası ödemedim. Paket salı günü kargolandı; çarşamba günü de bana ulaştı. Hasar/eksik yok.

    YanıtlaSil
  2. Okuoku'dan hiç denediniz mi? Biz telefonla oradan sipariş veriyoruz, kapıda peşin ödeme yapıyoruz. Kartla internet üzerinden sipariş verebilirsiniz. Kitapta her hangi bir bozukluk olursa geri gönderiyorum. İlgileniyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. okuoku'yu çok duydum, fiyatları da makul görünüyor fakar aradığım kitapları orada pek bulamadım o yüzden sipariş verme fırsatım olmadı ama kitapları bulursam orayı da denemek istiyorum. Tavsiye için teşekkürler!

      Sil
  3. İnternetten alış veriş yapmaya hâlâ korkan bir insanım. Ama iş kitaplara gelince, insan biraz daha mı cesur oluyor nedir bilmem ki... Çekinerek de olsa dördüncü kitap siparişimi www.babil.com dan yana kullandım geçen hafta. Kitap fiyatları idefix ile aynı. İdefix'ten farkı olarak yabancı kitap ,kırtasiye ,film, müzik siparişleri de verilebiliyor olması. Tıpkı D&R gibi. Kitaplar hızlı (2 gün içinde),hasarsız ve sürpriz kitap hediyesiyle birlikte geldi. Tek kitaplık sipariş de verseniz 1 Temmuz'a kadar kargo bedavaymış . Şimdilik memnun kaldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de babil.com'u birkaç gün önce twitter'da fark ettim. Güzel bir ilan panosu çalışması yapmışlar. Şu aralar D&R indirimlerinden çok alışveriş yaptım, internet siparişi vermedim ama aklımın bir köşesine babil.com'u yazdım. Bu faydalı yorum için de teşekkürler!

      Sil
  4. Better World Books çok ilgimi çekti hemen üye oldum. =) Paylaşım için teşekkürler

    YanıtlaSil

Söyleyecek sözü olanlara bayılırım! :)