3 Ocak 2014 Cuma

Radikal'in Aşırmaları

Aa Bu Fotoğraf başlıklı yazımda Radikal Kitap'ın İstanbul Kitap Fuarı ile ilgili haberinde kullandığı fotoğrafın Kitap Notları tarafından İstanbul Kitap Fuarı Notları başlıklı yazıda kullanıldığını anlatmıştım. Keşke bir atıf yapsalardı diyip gülüp geçmiştim. Konuyla ilgili tweetlerime de yanıt alamamıştım, bunu da çok önemsememiştim. 

Ama Radikal de arsız çıktı. Bu sefer de Ankara 8. Kitap Fuarı'nın başladığını haberleştirip resim olarak da yine Kitap Notları tarafından ilk olarak Ankara Kitap Fuarı Notları II başlıklı yazıda yer verilen fotoğrafı kullanmış. Fotoğraftan ''Kitap Notları (kitapnot.blogspot.com)'' imzası özenle kesilip çıkarılmış ama yine bir küçük atıf çok görülmüş. Yine tweet attım, madem beni  bu kadar beğeniyorlar işe almayı düşünmezler mi diye sordum, yine ölü taklidiyle karşılaştım.

Ankara Kitap Fuarı Fotoğrafı 

3 Aralık 2012 tarihli Kitap Notları yazısı

http://kitap.radikal.com.tr/Makale/ankara-kitap-fuari-basladi-389662
3 Ocak 2014 tarihli Radikal Kitap haberi
İstanbul Kitap Fuarı Fotoğrafı

20 Kasım 2012 tarihli Kitap Notları yazısı

http://kitap.radikal.com.tr/Makale/tuyap-kitap-fuarini-boykot-cagrisi-374157
28 Eylül 2013 tarihli Radikal Kitap yazısı

Şimdi e-posta atacağım bakalım ne diyecekler. Belki de 'yoo o fotoğrafı biz yayınlamadan çok önce arşivlerimizden çalıp kullanmışsınız' derler. Bir de internet sayfalarının sonunda 'İnternet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz.' demişler. Nasıl benim elimle çektiğim fotoğraflar onlara ait oluyor? Nasıl kurallar bir onlardan başka herkese geçiyor? Bilen varsa anlatsın.


Kitap Notları'nın hakkı yendiğini düşünenler varsa onlardan da ricam bu yazıyı paylaşıp yaysınlar ki durumu herkes öğrensin.

Güncelleme, 06.01.2013: Radikal e-postama da cevap vermedi. Onun yerine ilk fotoğrafı değiştirip yerine Yeni Delhi'deki bir fuardan fotoğraf koymuş. Oralardan peşimize düşmezler diye düşünüyorlar herhalde.

16 yorum:

  1. Etik değerler artık hiç mi birşey ifade etmiyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bari göstermelik bir pardon de değil mi? Hiçbir şey olmamış gibi davranmak nedir?

      Sil
  2. Dava açarsanız çok rahat kazanmanız ve telif hakkı + tazminat almanız mümkün. Hatta (tam olarak süreci bilmiyorum ama) bir avukat aracılığıyla yazılı iletişime geçip emsal davalardan örneklerle karşılarına çıkarsanız dava sürecine girmeden telif alabilirsiniz diye düşünüyorum bildiklerimden.

    YanıtlaSil
  3. Ben çok sinirleniyorum bu olaya... Türkiye'deki yayınevlerinin de kimi zaman internetten buldukları görselleri kapaklarında kullanıp ciddi uluslararası davalarla karşılaştıklarını biliyorum. Fikri haklar hukuku dersimden aklımda kalanlarla birlikte biraz araştırıyorum şimdi,

    http://www.telifhaklari.gov.tr/ana/sayfa.asp?id=397 burada diyor ki "Hukuk davalarında tazminat olarak manevi ve maddi tazminat talepleri söz konusu olabilir. Önceki bölümlerde sayılan eser sahibinin adını belirtmeme, eseri değiştirme gibi hukuka aykırılıklarda manevi tazminat olarak tarafların mali gücü oranında ve olayın ağırlığı ile orantılı bir para istenebilir. Yayma, çoğaltma, temsil, umuma iletim gibi mali haklara ilişkin olarak da uğranılan zarar ve kar kaybına oranlı bir bedel talep edilebilir. Manevi ve mali haklara tecavüz halinde ek olarak hukuka aykırı hareket eden kişinin bu eylemi ile elde etmiş olduğu kar da talep edilebilir" Yani, örneğin bu fotoğraflar Radikal gazetesinde basılı olarak da kullanıldıysa, ödemeleri gereken tazminat, gazetenin o güne ait tirajı da eklenerek artabilir.

    Sorun şu tabii, dava süreçleri çok uzun ve masraflı olabiliyor, sonunda davayı kazanınca bütün masrafınız karşılansa da kimse bununla uğraşmak istemiyor. Gazeteler de buna güveniyorlar sanırım. Örneğin: http://t24.com.tr/haber/ntvye-izinsiz-fotograf-cezasi/207873

    Böyle bir örnek dilekçe buldum: http://dilekcerehberi.com/?ynt=urun&eyl=detay&id=136

    Bir faydası olur mu bilmiyorum ama, sinirlenmişken biraz araştırayım dedim =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Ben de dün en yakın arkadaşlarımdan olan bir avukata bu işte para varsa girelim diyordum :) Bugün e-postam üzerine ilk fotoğrafı Yeni Delhi'de çekilmiş bir fotoğrafla değiştirmişler. Herhalde kaynak belirtmek zor gelmiş, ta oralardaki adam bizle uğraşmaz demişler.

      Sil
  4. kaynak göstermek bu kadar mı zor... Kendi egolarına yenik düşmüş insanlar bunlar... Sonra emeğe saygı ve dürüst gazetecilikten bahsediyorlar. Aslında radikali severim fakat yapılan etik değil. Belki küçük bir mesele ama yine de düşündürüyor ve üzüyor.

    YanıtlaSil
  5. Dostum radikali severim ama bu sana karşı yapılan haksızlık... Belki küçük bir mesele ama arsızlık çok büyük burada . Aslında beni üzen dürüstlükten doğru gazetecilikten dem vuran bir gazetenin internet sayfasına kaynak göstermemekten direnmeleri ve onların egolarını büyüklüğünü gösteriyor.. Üzücü ve düşündürücü...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir de son haberdeki resmi değiştirmişler ama eskisi duruyor :D Çok garip bir savunma mekanizmaları var. Pardon demek bile zor geliyor.

      Sil
  6. dava açma hakkınız sonuna kadar baki ancak bu hırsızlıkların önüne geçemezsiniz. hadi radikal, radikal olduğu için dava açacaksınız ama yarın öbür gün bir başka blog sahibi alsa ne yapacaksınız? bunları aşabilmek için -sanırım hepimizin de bildiği gibi- yabancıların "watermark" dediği hologram şeklinde logonuzu veya yazınızı fotoğraflarınızın üzerine basmanız gerekir.

    saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görüntüyü bozuyor diye watermark kullanmadım. Köşeye yazdığım imzayı da kesmişler zaten. Bundan sonra watermark kullanacağım mecburan demek ki. Teşekkürler.

      Sil
  7. Böyle durumlarda twitter'da cevap vermiyorlarsa e-postadan kesinlikle medet ummayın. Toplum önündeki imajlarına çok daha fazla önem veriyorlar zira.

    YanıtlaSil
  8. http://ekonomi.milliyet.com.tr/onur-air-e-fotograf-soku-/ekonomi/detay/1818008/default.htm?ShowPageSkin=1 şansınızı deneyin bence 25.000 tl kazanmış arkadaş :D

    YanıtlaSil
  9. Hatırladığım kadarıyla, benzer bir çalıntı olayı Beyaz Kitaplık'ın da başına gelmişti. Kitapyurdu sosyal sayfalarından birinde Beyaz Kitaplık'ın resmini kullanmıştı. Beyaz Kitaplık'ın aktardığına göre, önce örtbas etmek için uğraşmışlar, ama sonra açık bir şekilde özür dilemek zorunda kalmışlardı.

    Hukukçu olmama rağmen fikri mülkiyet hakkı ihlalleriyle nasıl mücadele edileceği konusunda çok cahilim. Ancak zamanınız ve maddi imkanlarınız varsa nitelikli bir avukatın yardımıyla bu işin peşine düşmenizi tavsiye ederim. İmzanızı kestiklerine göre ve mesajlarınızı okuduktan sonra resimlerden birini kaldırdıkları halde size hala cevap vermediklerine göre haklarınızı kasten ihlal ettiklerini rahatlıkla ispatlayabilirsiniz.

    Radikal'e de yazıklar olsun. Tamam, bir hata ettiler, iki tıkla kopyalayıp yapıştırdılar. Sonradan bari küçük bir beyaz yalana başvurup "pardon yanlışlıkla yapmışız" diyemiyorlar mı? Yazıklar olsun.

    YanıtlaSil

Söyleyecek sözü olanlara bayılırım! :)