17 Temmuz 2012 Salı

Murakami'nin Sevdiği Kitaplar

Kaynak: nysun.com

Haruki Murakami dünya çapında bir edebiyat yıldızı. Ülkesinde fazla "batılı" bulunsa da, genelde sınırsız övgü alıyor ve Nobel'i hak ettiğinden bahsediliyor. 1Q84 ile bu fırtına Türkiye'de de doruğa ulaştı. Ben de uzun süredir İmkânsızın Şarkısı (Norwegian Woods) adlı kitabını okumak istiyorum. (Bkz: Okunacaklar)  Okuyamadığım süre içinde de Murakami hakkında okuyup duruyorum. Murakami'yi araştırırken sevdiği kitaplar hakkında bulduklarım bakalım hoşunuza gidecek mi?

Muhteşem Gatsby - F. Scott Fitzgerald: "Muhteşem Gatsby benim favori kitabım. Birkaç yıl önce  tercüme ettim. Yirmilerimdeyken de çevirmek istemiştim ama hazır değildim." (TIME röportajında en sevdiği kitap sorusuna verdiği cevap, 2008)

Çavdar Tarlasında Çocuklar - J. D. Salinger: "Bu karanlık, rahatsız edici bir hikaye. On yedi yaşımdayken bu hikayeden çok zevk aldım, bu yüzden onu tercüme etmeye karar verdim. Komik olduğu kadar karanlık ve güçlü olduğunu hatırlıyorum. Gençken bundan rahatsız olmuş olmalıyım. J. D. Salinger'ın büyük bir saplantısı vardı, benimkinden üç kat büyük. İşte bu nedenle ben bu gece buradayım ve o değil." (University of California, Berkeley'deki konuşmasından, 2008)

Karamazov Kardeşler - Fyodor Dostoyevski: "Dostoyevsky benim idolüm....Çoğu yazar yaşlandıkça güçsüzleşmiştir. Ama Dostoyevski değil. O giderek daha büyük ve daha harikulade olmaya devam etti. Karamazov Kardeşleri 50'lerinin sonunda yazdı. Bu harika bir roman." (3:AM Magazine'deki Ronald Kelts röportajından, 2009)

Şato - Franz Kafka: "Kafka'nın çalışmasıyla 15 yaşımda tanıştım, kitap Şato idi. Harika, büyük, inanılmaz bir kitaptı. Beni olağanüstü şoka uğrattı....Kafka'nın bu kitapta tasvir ettiği dünya aynı zamanda hem o kadar gerçek hem de o kadar gerçekdışıydı ki kalbim ve ruhum iki parçaya bölündü gibi geldi." (Franz Kafka Ödülü'nü alırken yaptığı konuşmadan, 2006)

Bonus: Murakami'nin favori roman kahramanı ise Raymond Chandler'ın yarattılı Philip Marlowe. Murakami'ye göre Marlowe, Chandler'ın hayal ürünü olsa da o kendisi için gerçek. Hatta öğrenciliğinde çalkantılı bir dönemde sadece Marlowe gibi yaşamak istemiş.

8 yorum:

  1. Murakami'nin sevdiği kitaplar, ne güzel bir paylaşım, teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  2. Murakami'yi çok severim. Sevdiği kitaplarıda bildiğim iyi oldu. Teşekkürler paylaşım için..

    YanıtlaSil
  3. uzun zamandır benim de okunacaklar listemde bekliyor murakami, çok güzel bir paylaşım olmuş, teşekkürler. Bir de kalan hayatımızda kaç kitap okuyabileceğimizi nasıl hesaplıyoruz öğrenebilsem çok sevinirim, okunacaklar listemi kırpmam gerekebilir :)

    YanıtlaSil
  4. @doublemoon, rica ederim! :)

    @buzdakaymak, sanırım ben 77 yaşıma kadar yılda ortalama 20 kitap okusam...gibi bir hesap yapmıştım. Sonuçta okunacaklar listemi kırpamadım ama daha seçici oldum galiba. Yine de Murakami'den en az bir kitap okunur değil mi? ;)

    YanıtlaSil
  5. tabii ki :) yılda 20 kitap okumuyorum sanırım

    YanıtlaSil
  6. Murakami en sevdiğim yazardır :D Her kitabı zevkle, keyifle okunur! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevginizin derinliğini profil resminden anlıyoruz :) Onun sevdiği kitapları da okumak zevkli olabilir.

      Sil

Söyleyecek sözü olanlara bayılırım! :)