31 Aralık 2013 Salı

2013'te Neler Oldu Neler!

OCAK
2    Yeni yıl müstehcenlik tartışmasıyla başladı, ya da her şey kaldığı yerden devam etti de denebilir. Konu, Nobel Ödüllü yazar John Steinbeck'in en önemli eserlerinden Fareler ve İnsanlar adlı novellasını ve Jose Mauro de Vasconcelos'un klasiği Şeker Portakalı idi. İstanbul'daki bir okulda Milli Eğitim Bakanlığı'nın 100 Temel Eser listesindeki Şeker Portakalı'nı okutan öğretmene kitabın müstehcen olduğu gerekçesiyle soruşturma açıldı. İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu ise yine aynı listedeki Fareler ve İnsanlar'ı sakıncalı buldu. Bir ay sonra da zaten Edip Cansever'in şiirindeki "bira" kelimesi ders kitabında sansürlendi.


Kaynak: chp.org.tr
14   TÜBİTAK'ın Charles Darwin ve evrim alerjisi yeni reaksiyonlara neden oldu. Bir süredir "tükendi" durumunda bulunan TÜBİTAK Popüler Bilim Yayınları'nın evrimle ilgili kitaplarının basım ve satışı resmen durduruldu. Bu kitaplar arasında Richard Dawkins'in Kör Saatçi ve Gen Bencildir; Alan Moorehead'in Darwin ve Beagel Serüveni, Stephen Jay Gould'un Darwin ve Sonrası, Mahlon Hoagland'ın Hayatın Kökleri, Jason Watsons'ın İkili Sarmal, Richard Lewotin'in Üçlü Sarmal, Ernest Mayr'ın Biyoloji Budur, Leakey&Lewin'in Göl İnsanları yer alıyor.

22   Galatasaray Üniversitesi'nde büyük bir yangın çıktı. Yananlar arasında Profesör İlber Ortaylı tarafından bağışlanan altı bin (rakamla 6000) kitap da vardı. Kitaplardan bazılarının başka örneği olmadığı açıklandı. 


ŞUBAT
6     New York Kütüphanesi'ne garip bir zarf ulaştı. Zarfta bir rahibin hayatını anlatan ve kütüphaneden 1958 yılında ödünç alınmış bir kitap ve geç kalma cezasını karşılamak üzere 100 dolarlık bir çek vardı. Adı açıklanmayan gönderici ''yavaş okuyan'' biri olduğunu da not etmeyi unutmamıştı. Bu olaydan mı esinlendi bilinmez ama bir ay sonra Estonyalı 80 yaşında bir adam da 1944 yılında ödünç aldığı ve II. Dünya Savaşı sırasındaki bombardıman yüzünden geri veremediği kitabı Talinn Merkez Kütüphanesi'ne iade etti.



22  Zonguldaklı Şairler Rüştü Onur ve Muzaffer Tayyip Uslu'nun hayatlarını anlatan, Yılmaz Erdoğan'ın senaryosunu yazıp yönettiği Kelebeğin Rüyası adlı film vizyona girdi. Kimisi çok ''ağlak'' bulsa da film genel olarak çok beğenildi. Şairlerin popülaritesi aniden arttı, şiirleri yeniden basıldı.

MART
21  Nijeryalı yazar Chinau Achebe 82 yaşında vefat etti. O Mandela'ya göre Afrika'yı dünyaya tanıtan yazardı. Mandela da 5 Atalık'ta hayata veda etti.

28  Amazon, Goodreads'i satın aldı. İki sitenin de kitap yorumlarını ile okuyucuların verilerinin toplaması ve böylece okur beğenilerini şekillendirmesi için yoğun şekilde kullanılması bu birleşmenin endişelere yol açmasına neden oldu. 

NİSAN
8   Şilili şair Pablo Neruda'nın ölüm nedenin belirlenmesi için mezarı açıldı. Diktatör Pinochet'in darbesinden günler sonra ölen şarin ölüm nedeni hakkında spekülasyonlar 1973'ten beri durulmuyordu. Otopsi raporu resmi açıklama olan prostat kanserinin ölüm sebebi olduğunu doğruladı.




15   Üç gün süren Londra Kitap Fuarı açıldı. Bu yılki fuarın odak ülkesi Türkiye'ydi. British Council: ''Dört kente yayılmış 15 farklı mekanda düzenlenen 60'tan fazla etkinlikte Türkiye'den 20 yazar, bazıları İngiltere'den olmak üzere 35 panelist, çevirmen ve editör yer aldı.''

17   D&R, İdefix'i satın aldı. Böylece internet üzerinden satış yapan belki de en büyük iki site aynı çatı altına girdi. İdefix'in yönetim değişikliği sırasındaki ve sonrasındaki performansı müşterilerini pek memnun etmedi.


MAYIS
21  Sevilen yazar Khaled Hosseini'nin üçüncü romanı And the Mountains Echoed Riverhead tarafından yayımlandı. Kitap daha sonra ülkemizde Ve Dağlar Yankılandı adı ve Püren Özgören'in çevirisiyle Everest Yayınları'ndan çıktı. 




HAZİRAN
Ay boyunca direnildi. Kitap okuyarak, kütüphane kurarak, okuma saatleri yaparak... Yayınevleriyle, yazarlarla, boş zamanlarında kitap okumaktan hoşlananlarla, kitap kurtlarıyla, kitapçılarla

3     Ülkede içki ''düzenleme''lerinin tartışıldığı ve sık sık Avrupa ülkelerindeki saat kısıtlarının örnek verildiği bir ortamda, ülkemizdeki düzenlemelerin tüm sponsorluk ve tanıtım faaliyetlerini yasakladığından önemsiz bir detay olarak bahsedildi. Oysa yıllardır kadınların edebiyattaki seslerini geliştirmeyi ve duyurmayı amaçlayan Women's Prize for Fiction'ın Orange'tan sonraki sponsorunun Baileys olduğu açıklandı. Avrupa'nın ahlaksızlığını almamaya devam ettik.

9     Ünlü İskoç yazar İain Banks 59 yaşında kanser nedeniyle öldü. Onun ölümü kimse için şaşırtıcı olmadı. Yazar 3 Nisan günü internet sitesinde yayınladığı 'Kişisel Bir Açıklama' başlıklı yazıda bir yıldan az ömrü kaldığını açıklamıştı. Yazar, kız arkadaşı Adele'den de dul eşi olması onurunu ona bahşetmesini istediğini belirtti.

TEMMUZ
19   Yazar Leyla Erbil aramızdan ayrıldı. Mektup Aşkları romanını okuyup çok beğendiğim yazar Türkiye'nin en önemli yazarlarındandı ve Türkiye Yazarlar Sendikası'nın da kurucularındandı. 

AĞUSTOS
Kaynak: rob389.com
20   Beyoğlu'nda 1994'te kurulan Robinson Cruseo 389 yükselen kiralar ve diğer giderler nedeniyle nakit krizine girdi. Yayınladığı bir açıklamayla Beyoğlu'nun değerlerinden olan bu bağımsız kitapçıyı ayakta tutmak için önce ödeyip sonra kitap satın alınabilecek RobKart'ları satışa sunduğunu açıkladı. RobKart'ların tanıtım yüzü ise Orhan Pamuk'tu. Yekta Kopan, Enis Batur, Sadık Yemni, Etgar Keret, Can Dündar, Şebnem İşigüzel, Hakan Bıçakçı ve birçok güzel yazar imza günleriyle Robinson Cruseo 389'ya konuk oldu.

EYLÜL


EKİM
10   Brigitte Jones'un son macerası Mad About the Boy raflara çıktı. Helen Fielding'in yazdığı kitap olumsuz yorumlar alsa da bu çıkar çıkmaz milyonlarca satmasını engellemedi.

10    Edebiyat dalında Nobel Ödülü'nü Kanadalı kısa öykü yazarı Alice Munro kazandı. 

KASIM
2      Sevilen öykücü Etgar Keret'in son kitabı Yedi Güzel Yıl tüm dünyada ilk kez Avi Pardo çevirisyle Türkçe yayımlandı. Kitap biraz otobiyografik, yazarın son yedi yılının öyküleştirilmiş hali. 2012'de de Paul Auster'ın otobiyografik kitabı Kış Günlüğü tüm dünyada ilk kez Türkiye'de raflara çıkmıştı.



17  Doris Lessing 94 yaşında hayata veda etti. Yazarın da dediği gibi hayat okumak istediğiniz tüm kitapları okumak için çok kısa galiba.

28    J.D. Salinger'ın daha önce yayımlanmamış üç öyküsü bulundu ve derhal sanal aleme sızdı. Yıllarını inzivada geçiren, fotoğrafının çekilmesine izin vermeyecek kadar özel hayatını korumaya çalışan yazarın hayranları bu hareketi ve yazar hakkında çekilen belgeseli tepkiyle karşıladı. Yazarın anısı sırtından, onun isteklerini çiğneyerek, para kazanmaya çalışmakla suçladılar. Bir kısmı ise çok az eser vermiş yazardan gelen bu sürprizi memnuniyetle karşıladı.

ARALIK
24   Kitap Notları ikinci yılını tamamladı :)

4 yorum:

  1. Bir yıl film şeridi gibi gözümün önünden mi geçti az önce? :) Güzel bir yazı olmuş. Bir yıl boyunca meydana gelen, önemsediğiniz olayları not mu aldınız yoksa yıl sonunda bu yıl neler yaşadık diye bir araştırma mı yaptınız merak ettim doğrusu. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Emek verdiğim ama yazarken zevk aldığım bir post oldu. Kitap Notları twitter hesabından bu haberlerin çoğunu yıl içinde paylaştığım için twitlerime bakmam yeterli oldu aslında. Beğendiğinize sevindim.

      Sil
  2. Ne şahane, ne detaylı bir yazı olmuş bu böyle. Geç okuduğum için kızdım kendime. Kitap Notları hep yazsın, hep yazsın...

    YanıtlaSil

Söyleyecek sözü olanlara bayılırım! :)