İrlanda'nın meşhur olan şeylerinden biri, İrlandalıların hoşuna gitmese de, fakirliğidir. Osmanlı Devleti'nin İrlanda'ya gemiyle yardım gönderdiği hikayesinden, açlık sırasında patatesten başka bir şey yenemediğine kadar pek çok öykü anlatılır. Bu yazıda da ortak noktaları fakirlik, İrlanda ve çocukluk olan iki gerçek öyküden bahsedeceğim.
Angela's Ashes (Angela'nın Külleri) - Frank McCourt
Angela's Ashes (Angela'nın Külleri) şöyle başlıyor:
''When I look back on my childhood I wonder how I survived at all. It was, of course, a miserable childhood: the happy childhood is hardly worth your while. Worse than the ordinary miserable childhood is the miserable Irish childhood, and worse yet is the miserable Irish Catholic childhood.'' *

Anlatılanlar genel olarak "para var, imkan var, huzur var" değişini doğrularken satır aralarında anlıyorsunuz ki, para olmadan ahlak bile olmuyor, olamıyor. İngilizler ve İngiltere'nin İrlandalılar açısından ne demek olduğu, dinin fakirlerin tek avuntusu olduğu, ekonomik sınıfların başta kilise olmak üzere her kapıda ayrımcılık nedeni olduğu da kitaptan okunuyor.
Baş döndürücü bir olay kurgusu, sizi merakta bırakacak gizemler, hayran olunacak kahramanlar, nefret edilecek düşmanlar yok bu kitapta. Kitabı okunur kılan en önemli şey Frank McCourt'un anlatımı. İrlanda ağzını yazım diline de yansıtan yazar, diyaloglar için de paragraflar kullanmış. En önemlisi de bir çocuğun gözünden anlatabilmiş olanları.Yazarın kurgulayarak, boşlukları doldurarak anlatığı anılarına çocuğun kendine has kaygıları ve neşesi hakim. Yazarın ustaca anlatımıyla bu neşe ve kaygılar Frankie büyüdükçe yavaş yavaş değişiyor. Frankie koyu dindarlığın verdiği suçluluk duygusuyla, kalp kırıklığıyla, gelecek hayalleriyle tanışıyor.
Bu derece bir fakirlik bana Knut Hamsun'un Açlık kitabını hatırlattı. Sol Ayağım'da anlatılanlarla birbirini tamamladığını da düşünüyorum.
![]() |
Soldan sağa: Frank, kardeşleri Alphie, Michael, Malachy Kaynak: http://www.independent.ie |
Yüreğim kaldırır, güzel bir üslup olduktan sonra müthiş sürükleyici olması da gerekmez diyenler bu 1996 Pulitzer Ödüllü kitaba buyursun. Buyuranlar da mümkünse aslında okuyup İrlanda argosunun ve aksanının tadına baksın. Çok beğenenler 1999 yapımı filmiyle ve Frankie'nin gençliğinin anlatan Umuda Doğru ('Tis) ile devam etsin.
Sol Ayağım - Christy Brown
Bu kitabı çok duymuş, gerçek hikayelere olan merakım nedeniyle hep okumak istemiş ama okuyamamıştım. Sonra Tunalı'da kurulan kütüphanede görünce birkaç gün içinde okuyup bitirdim.

Neyse benim esas bahsetmek istediğim yine fakirlik, yine çocukluk neşesi ve yine İrlanda. Bu sefer aile dirayetli ana-baba sayesinde açlık tehlikesiyle karşı karşıya değil ama bu Christy'nin tek seyahat aleti olan el arabasının kırılması durumunda tamir parasının bile bulunamadığı gerçeğini değiştirmiyor. Yukarıdaki kitapta olduğu gibi kalabalık kardeşler arasında kıskançlık, çekişme, sevgi, fedakarlık dolu bir bağ var. Yine şarkılar, yine hüzünler...
Brown'un hikayesinde dindarlık McCourt'un kitabındaki kadar baskın değil. Bunda dini vecibelerden muaf bir engelli olmasının da payı olabilir. Yine de Christy'nin hacca gidişinden, aldığı yardımlarda kilisenin rolüne kadar pek çok yerde Katoliklik karşımıza çıkıyor. Ama iki kitap arasındaki ortak en önemli özellik bence bir çocukluğa has neşe. Christy eksikliklerinin farkında bile olamayacak kadar masum bir çocukken diğerlerinden mutluluğunun hiçbir farkı yok. Onun da büyüdükçe algıları, kaygıları, mutluluk nedenleri değişiyor. Brown'un hayatı keşke hep çocuk kalsam denecek bir hayat, McCourt içinse büyümek kurtuluş için tek umut. Yine de ikisinden de yaşla birlikte giden neşe, yerine gelen kaygılar.
McCourt'un anlatımı edebi açıdan bence çok daha başarılı, ama adını yazması bile mucize olan Christy Brown'u gayet etkileyici bir kitap yazdığı halde üslup açısından eleştirmek bana haksızlık gibi geliyor. Sol Ayağım'da sizi kolunuzdan tutup sürükleyecek olan şey, anlatım inceliği değil Brown'un mucizevi hayatı ve azmi olacak. Elbette filmi de var :)
İki kitabın başta düşünemediğim sonra da nasıl düşünemediğime şaşırdığım ortak noktası ise şu: dürüstlük, içtenlik. Günlük küçük utançlarınızı düşünün ve gerçekten travmatik anlarını tüm içtenlikleriyle anlatan bu iki adamın cesaretine bakın. İşte etkiletici olan bu.
* ''Dönüp çocukluğuma baktığımda nasıl hayatta kaldığıma şaşıyorum. Elbette sefil bir çocukluktu: mutlu bir çocukluk zaman ayırmanıza değmez. Sıradan sefil bir çocukluktan daha kötü olan sıradan sefil bir İralndalı çocukluktur, daha da kötüsü sefil Katolik İrlandalı çocukluktur.''
İki kitabın başta düşünemediğim sonra da nasıl düşünemediğime şaşırdığım ortak noktası ise şu: dürüstlük, içtenlik. Günlük küçük utançlarınızı düşünün ve gerçekten travmatik anlarını tüm içtenlikleriyle anlatan bu iki adamın cesaretine bakın. İşte etkiletici olan bu.
* ''Dönüp çocukluğuma baktığımda nasıl hayatta kaldığıma şaşıyorum. Elbette sefil bir çocukluktu: mutlu bir çocukluk zaman ayırmanıza değmez. Sıradan sefil bir çocukluktan daha kötü olan sıradan sefil bir İralndalı çocukluktur, daha da kötüsü sefil Katolik İrlandalı çocukluktur.''
Angela'nın küllerini zevkle okumuştum, gerçek hayat hikayeleri hep ilgimi çekmiştir. Sol Ayağım ise okuma listemde en kısa zamanda okuyacağım inşallah. İki fotoğraf da kendi adıma çok güzel oldu. Ne Frank ve ailesini ne de Christy Brown'un gerçek fotoğrafını görmemiştim.
YanıtlaSilGerçek öykülerin en güzel yanlarından biri de kitap bitince kahramanların fotoğraflarına bakmak değil mi? :) Ben soluğu wikipedia'da alıyorum.
SilGüzel yazı olmuş. Kitapların hüznünü hissettiriyor.
YanıtlaSilHüzün kelimesini tüm yazı boyunca kullanmamışım ama heralde doğru kelime bu.
SilSol Ayağım adlı kitabı okumadım ama Frank McCourt'un iki kitabını da okudum ve hala zihnimde taze. İrlanda'da çocuk olmak 1910'lu yıllarda çok zormuş, bir de özellikle IRA saldırılarının arttığı 1990'larda da eminim Kuzey İrlandalı çocuklar çok sıkıntı çekmiştir.
YanıtlaSilİki film tavsiyem var Angela's Ashes'ın dışında:
Kanlı Pazar ve Mickybo and Me. Bu iki film, özellikle ikincisi beni yüreğimden vuran filmlerdendir. Çok severim. Bir de ekstra 50 Öllü Adam adlı film var. O da güzeldir. Haftasonu keyifle izlenebilir :)
Not alıyorum bu film tavsiyelerini. Ben de İrlanda ve IRA ile ilgili Özgürlük Rüzgarı filmini izleyip etkilenmiştim. İzlemediysen öneririm.
Silikisi de çok acı , hüzünlü ama elden bırakılamayacak kadar anlamlı kitaplardı.
YanıtlaSilBen ilkini bitirmekte zorlandım ama iki kitabı da okuduğuma çok memnunum. İnsan bu dünyanın adaletine isyan ediyor okurken :)
SilDeğil mi! Ne çok acı var!
SilBenim yüreğim bu derece dramı kaldırmıyor pek, okurken benim de aklımdan Açlık kitabı geçmişti -ona da pek bayılmamıştım laf aramızda:)-, ama İrlanda çok merak ettiğim bir yer, tarihi ve yaşayışıyla da, alakasız olacak ama en çok da Kelt'leri merak ediyorum:)) keyifli okumalar.
YanıtlaSilBen de Açlık'ı adamın yokluk açlık sınırlarına şaşarak okumuştum ama dediğin gibi kitaptan müthiş zevk de almadım. Bu iki kitapta da bol bol İrlandalılık var ama özellikle Angela'nın Külleri gerçekten acıklı bir kitap. Yazarın çocuk neşesi/haylazlığı da olmasa bitmez.
Sil