9 Aralık 2013 Pazartesi

Paris'te Kitapçılar

Galignani


İkinci el kitap aramıyorsanız, istediğiniz kitabı bulmak kadar ambiyans da önemliyse ilk gideceğiniz yer Galignani olmalı. Giriş kapısından derinlere doğru ilerlediğinizde geniş bir İngilizce kitap bölümüyle karşılaşacaksınız. Derin dediysem aklınıza kuytu köşeler gelmesin, cam tavanından gün ışığının girdiği, asma katında loca havası yakalayabileceğiniz, büyük deri koltuklarında oturabileceğiniz bir yer burası. 

Kitaplar çok çeşitli, özellikle "Paris" raflarını beğendim. Diğer yandan bir sahaftaki gibi (Shakespeare and Co. veya Abbey's Bookshop) çok ilginç şeylerin karşınıza çıkmayacağı da açık.

Kökleri 1520'ye dayanan Galignani, 19. yüzyıl başından beri de Paris'te faaliyetteymiş. Bu tarihi değerinin yanında bir özelliği de Avrupa kara kıtasının ilk İngilizce kitapçısı olması. Burası İngiltere'de basılıp satılamayan birçok kitabın okuyucuyla buluştuğu yermiş.

Adres: 224 Rue de Rivoli

The Abbey Bookshop


Abbey’s Bookshop 1989 yılında açılmış Kanadalı bir kitapçı. Hepsi İngilizce olan kitaplarının çoğu ikinci el ve aralarında aradığınız her konuda kitap bulabilirsiniz. Yalnız önce aramanız lazım. Kitaplar çeşitçe olduğu kadar sayıca da o kadar fazla ki… Aslında birkaç odalı genişçe dükkân öylesine kitap dolu ki içinde hareket edemiyorsunuz. Konularına göre, tarih, yemek, Paris diye kabaca ayrılmış olsa da raflarda belirgin bir düzen olmadığından aradığınızı bulmak çok zor. Eğer konu/tür ararken duvarlardaki rafların arasını gösteren oklar görürseniz şaşırmayın. Rafları yana itin ve arkadaki raflara ulaşın! İşte o derece, içinde hareket etmenin bile zor olduğu bir kitapçı. Eğer yığınların içinde ava çıkmaktan hoşlanan biriyseniz burası tam size göre. Birkaç yüzyılcık önce basılmış kitaplardan Bereketli Olsun kitabına kadar öyle ilginç şeyler gördüm ki bundan ben bile zevk aldım. Veya her zaman yardım isteyebilirsiniz. 

Paris'te Gönül Candaş'tan Bereketli Olsun

Adres: 29 Rue de la Parcheminerie

WHSmith


WHSmith aslında Paris denince akla gelecek bir kitapçı değil. İngiltere menşeili bu zincir zaten burada bahsedilen kitapçıların yanında sönük kalıyor. Yine de burada bahsedecek olmamın iki esas nedeni var. Birincisi Galignani'ye çok yakın, aralarında sadece birkaç bina var. Lourve Müzesi ve Concord Meydanı'na da yakın olduğundan turistik gezilerinizin arasında uğrayabilirsiniz.

İkinci neden ise aslında göründüğü kadar özelliksiz olmaması. Mesela odacıklardan odacıklara geçilen dolambaçlı ikinci katta çok çeşitli çizgiroman bulabilirsiniz. Alt katta ise bazı stantlarda indirimli kitaplar var ve bunlar kıyıda köşede kalmış satılmayan kitaplar değil. Ayrıca birçok kitabın daha uygun fiyatlı olan cep boyu baskılarını da edinebilirsiniz. Sonuçta İngilizce kitapları internet üzerinden kitabın ederi kadar kargo ücreti vererek getirtmektense gidip inceleyerek pratik şekilde alıp valizinize atmak için uygun adres WHSmith.

Başlığa tıklayarak WHSmith Paris'in amatör görünümlü internet sitesine ulaşıp imza günlerini takip edebilirsiniz. Denk gelseydi Jonathan Coe imza gününe gitmek isterdim mesela.


Adres: 248 Rue de Rivoli

Shakespeare and Company

Paris'te İngilizce kitap satan kitapçı diyince akla ilk gelecek yer. Burayı uzun uzun anlattığımdan yeniden bahsetmiyorum. Detaylar şurada: Shakespeare and Company

Adres: 37 Rue de la Bûcherie



Paris'teki İngilizce kitap satan kitapçılar konusunda yazılabileceklerin çok azı bunlar. Daha fazla kitapçı hakkında bilgi için iki bağlantı verebilirim. İlki Dünyevi Zevkler Bahçesi'nden Paris'te İngilizce Kitap Alışverişi. İkincisi ise genel olarak dünyanın her yerinden kitapçı bilgilerini bulabileceğiniz Bookstore Guide'dan Bookstores in Paris ve Report from Paris. Bu listelerdeki bazı kitapçılar (Village Voice ve Tea and Tatter) kapandığı için gitmeden başka kaynaklardan da kontrol ederseniz iyi olur.

6 yorum:

  1. buraları gören şanslılardanım :)

    YanıtlaSil
  2. Bu yazı dizisi gerçekten çok güzel olmuş.Galignani'nin vitrin düzenlemesi de çok ilginç oluyor. Bir keresinde Rusya temalı bir düzenleme vardı ki bayılmıştım. Sarı votkaya kadar bir dolu şey vardı. Bu kitapçıların akıbetleri ne olacak çok merak ediyorum doğrusu. Herşey dijitale kayıyor. Büyük zincirler, Amazon vs... Bizde durum kötü malum. İstiklal'deki Robinson Crusoe'nun durumu mesela. Bu aralar çok karamsarım. Dünya farklı olanı, özel olanı yok etmek için dönüyor sanki.

    YanıtlaSil
  3. Zaten son birkaç sene içinde kapananlar çok olmuş. Yakında sadece turistlik mekanlar olarak kalmasından korkuyorum.
    Vitrin düzenlemesini bilmiyordum, hiç dikkat etmedim. Resimdeki tema ne acaba?

    YanıtlaSil
  4. Ben de iki tanesine uğramıştım geçen ay, muhteşemler..

    YanıtlaSil

Söyleyecek sözü olanlara bayılırım! :)