3 Şubat 2013 Pazar

Blog, Reklam, Anket

Geçtiğimiz ay boyunca Kitap Notları'nda bir anket vardı: ''Blogların reklam almasına nasıl bakıyorsunuz?'' diye soruyordu. 

Önce bu anket sorusunun nereden çıktığını anlatayım. Bir arkadaşıma Bumerang'dan* çok uzun zamandır hiç reklam teklifi gelmiediğini, belki de bunun daha iyi olduğunu, okuyucuların da reklama sıcak bakmadığını söyledim. O da, bir şey itiraf edeyim mi bence reklam siteyi daha profesyonel gösteriyor, böyle düşünmem belki kötü ama öyle, dedi. 

Resmin üstüne tıklayarak sonuçları büyük halde görebilirsiniz.

Hiç beklemediğim bir cevaptı ve ben de bu soruyu başkalarına da sormak istedim çünkü ben bloglardaki reklamlar konusunda kararsızım. Her köşeden ayrı reklam göz kırptığında bunalıyorum ama  az reklam olan sevdiğim bir sitede sırf faydam olsun diye reklamlara tıkladığım da oluyor. Kitap Notları'na da reklam almak konusunda okuyuculardan ziyade kendimi düşünüyorum. Buraya bu kadar emek veriyorum sonra da üç satırlık metninde yazım hatası olan bir şeyi nasıl yayınlayayım (ki evet bu nedenle kabul etmediğim teklif oldu) ya da bu kadar parlak yanar döner reklam karşılığında karşılığı kuruşlar mıdır yani olmasın daha iyi diyorum.

Ankette de kararsızım şıkkını seçmiştim. Sonuç da durumu pek netliğe kavuşturamamış.  Yukarıda anket sonuçlarını görüyorsunuz. 45 kişi 58 seçenek işaretlemiş. 58 tercihten 6 tanesi gerçekten de ''Daha profesyonel görünüyor'' yönünde olmuş. Reklama olumsuz bakanların önemli kısmının blogculukta reklam olmaz demesi önemli. Diğer seçeneğini tercih edenlerin nedenleri ne onu da merak ediyorum. 

Kabaca reklamı onaylamayanlar çok az farkla önde bitirmiş anketi. Böylece ben yine okuyucular reklamı kesin olarak onaylıyor mu yoksa hiç tasvip etmiyor mu yine bilememiş oldum. Bu yazı da Kitap Notları'ndaki kitaplarla ilgisi olmayan ilk yazı olarak arşivdeki yerini aldı :)



* Hürriyet'in blog yazılarınızı paylaşıp BumAds denilen reklam tekliflerinden alabileceğini blogcu platformu.

14 yorum:

  1. Reklam konusunda ben de kararsızım.

    YanıtlaSil
  2. Bence cidden para kazınılabilinecekse reklam aşırı olmadıkça olmalı özellikle kitap blogları yayınevlerindende pek destek görmediğinden sırf eleştirmek için aldığı kitaplar bile serveti buluyor...
    Kaldı ki eğer zaten para kazanılamıyorsa reklam boşunadır görüşündeyeyim. Genelde de pek para kazanılamıyor benim bildiğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Reklamdan ciddi para kazanmak blog için kolay bir şey değil. Agresif reklamlara mesela pop-up'lara filan şiddetle karşıyım ama kenarda duran sade bir reklam metninin ne zararı var? Yıl sonunda bir*iki kitap alacak para tutsa, bunu da okuyuculardan birine hediye etsek güzel olmaz mı?

      Bloglar yayın evlerinden destek görmüyor evet, zaten birçok yayınevinin kendisinin desteğe ihtiyacı var ama son dönemde Beklediğim Sendin, 22 Britanny Yolu gibi kitaplar bloggerlara bedava dağıtıldı sanırım. Her yerde bu kitaplar, her yerde övgüler. 21. yüzyılın klasikleri olsalar bu kadar olur. Bu reklamdan da antipatik geliyor bana...

      Sil
  3. Buraya bu kadar emek veriyorsun bence 3-5 kuruş da olsa eline bir şey geçse fena olmaz:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haftada bir tıklarız derseniz hemen köşeye ufak bir şey alıyorum :)

      Sil
  4. Reklamı alt kategorilere ayırmak önemli bence bu noktada; kenarda bir kutu içerisindeki reklamın kimseye bir zararı olmayacaktır diye düşünüyorum, hele kıyısından blog'un temasıyla da alakalı bir reklamsa ne ala...
    Öte yandan özellikle Bumerang'ın yaptıkları gibi, "sanki blog yazarının ağzından yazılmış" izlenimi bırakmaya çalışan, garip ve bir türlü anlamlandıramadığım reklam stratejini nahoş buluyorum açıkçası. Üstelik aynı anda birden fazla blog'a verdikleri için, 3,4 blogta aynı metni görmek çok can sıkıcı bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de benzer şeyler düşünüyorum aslında. Bumerang reklamlarına karşı tüm ilgimi kaybettim. Gerçekten de her yerde aynı yazıyı görmek bunaltıcı olıyor. Şu aralar benzer bir duyguyu yayıncı tarafından bloggerlara dağıtıldığını tahmin ettiğim birkaç kitap hakkında da hissediyorum. Kitapla ilgili reklam almaksa ne kadar mümkün bilmiyorum. Sanırım bir süre daha Kitap Notları bu haliyle devam edecek.

      Sil
  5. Daha önce bende reklam veriyordum blogda ama hepsini kaldırdım.Blogdan yayıncı desteği olmadan para kazanmak imkansız.Ya çok büyük bir siten olacak ancak para kazanabilrisin.Blogldan google adsense yolu ile para kazanmak bu anlamda samanlıkta iğne aramaya benziyor.Ancak bir yayınevi banner koyma karşılığı ile sitene reklam verirse ancak o zaman bir kazanç sağlarsın ki oda zor biraz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben de kitaplar veya kültürel faaliyetlerle ilgili reklamlar insanların ilgisini çeker ve Kitap Notları'na aykırı durmaz diye düşünmüştüm ama böyle reklam vereni bulmak zor sanırım. Pek de aramadım aslında ama böyle bir fırsat elime geçerse deneyebilirim.

      Sil
  6. Olumlu çünkü daha profesyonel gözüküyor :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Garip ama böyle bir algı var hakkaten. Ne kadar reklam alırsam alayım ben tam bir amatörüm onu da not düşeyim :))

      Sil
  7. Reklam al bence. Hem yazarsın hem de kazanırsın. Bunda kötü bir yan göremiyorum. Blogda reklam niye olmazmış, bal gibi de olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bumerang yine sosyal sorumluluk teklifiyle geldi bu iş böyle olmayacak :) Reklamcıları da arayıp bulmaya takatim yok. Böyle olunca ilkeli blogcu rolünü benimsemeyi düşünüyorum.

      Sil

Söyleyecek sözü olanlara bayılırım! :)