21 Temmuz 2012 Cumartesi

Vikitap vs. Goodreads

21 Temmuz 2012
Bir buçuk ay boyunca Kitap Notları'nda bir anket vardı: "Çevrimiçi kitap katalog sitelerinden birini kullanıyor musunuz? Evetse hangisini?" Katılan herkese teşekkürler! 

Kitaplar ve internet sosyallikleriyle ilgilenenlerin azımsanmayacak bir kısmı kullanmasa da önemli bir kalabalık çevrimiçi kitap katalog sitelerini  kullanıyor. İlk tercih Vikitap, ikincisi Goodreads. İki siteyi birden kullananlar da var. Ben de bir aydır iki siteyle de haşır neşirim; iki sosyal kütüphanede de "kütüphaneci"lik ediyorum. İşte bu da iki site arasındaki kıyaslamam. 

***

Vikitap'ın şu anki en büyük avantajı Türkçe kitap yelpazesinin çok geniş olması. Türkçe ara yüzü nedeniyle kullanıcılarının neredeyse tamamı Türkçe okuyanlar. Böyle olunca Vikitap'ta Türkçe yazılmış (ve uluslararası ün kazanmamış) kitaplar hakkında  daha çok puan ve yorum bulmak mümkün ve elbette Türkçe kitapların çoğu veri tabanına kaydedilmiş bile.

Öte yandan kitaplar hakkında kaydedilebilen bilgi sınırlı. Örneğin Goodreads'te seri kitapları numaralandırmak ve serinin adını belirtmek için bir satır bulunurken bu Vikitap'ta yok. Uzun serilerde okuyucuyu en çok zorlayan noktalardan biri de bir seride neler olduğu ve hangi sırayı takip ettiğidir. Vikitap'ta bunu görmek mümkün değilken Goodreads'te bir tıkla tüm serinin kitaplarını sıralı şekilde karşınızda bulursunuz. 

Aynı şekilde Vikitap'ta yabancı kitapların orjinal isimlerini veya ilk basım tarihlerini kaydetmeniz (ve bulmanız) mümkün değil; Goodreads'te ise veri formlarında bunun içinde yer ayrılmış ve bu bilgilere ulaşmak çok kolay.

Vikitap'ta olmayan başka bir şey nispeten önemsiz olsa da benim kullanmaktan hoşlandığım kişisel istatistikler. Mesela Goodreads'te her yıl kaç kitap veya kaç sayfa okuduğunuzu tablo halinde görebilir; okuduklarınızın okunma ve basım yılları grafiğine erişebilirsiniz. Benzer şekilde her bir kitabı okuma seyrinizi gösteren grafikler de var. Ayrıca Goodreads veri tabanına kaç kitap kaydettiğinizi de görebilirsiniz. Bunlar ne işimize yarayacak diyebilirsiniz ancak hazır elektronik ortama bu kadar bilgi girmişken kağıt kalemle yapabileceklerimin ötesinde bir şeyler görmek istemem de doğal karşılanabilir.

Goodreads'in ara yüzünün daha şık ve profesyonel göründüğünü düşünüyorum. Bu değerlendirme kişiden kişiye değişebilir tabi. Yalnız Vikitap'ın ara yüzü de fena olmamasına rağmen hafif bir kalabalık var. Daha sade ve kullanıcı dostu olabilir. Mesela Vikitap'ta bir kitabı aratıp listeye ekleyip puan vermeniz için en az 7-8 tıklama yapmanız gerek. Oysa Goodreads'te aramadan sonra liste üzerinden ekleme ve puan verme işini tek tıkla halledilebiliyor.

Ayrıca ben mi beceremedim bilmiyorum ama Vikitap'ta bir kitabın bir baskısını listenize eklediyseniz ve sonra sizin okuduğunuzun başka bir baskı olduğunu fark ettiyseniz Goodreads'teki gibi "switch edition" diyip hemen diğerini listenize ekleyemiyorsunuz. Vikitap'ta yepyeni bir kitapmış gibi önce eskisini listenizden silip sonra diğer baskıyı listenize eklemeniz, yeniden puan vermeniz ve yorum yazmanız gerek.

Bu sosyal kütüphanelerin en güzel özelliği, listenizdeki kitaplara ve onlara verdiğiniz puanlara göre kitap önerilerinde bulunabilmesi. Bu konuda da Goodreads çok önde. Öneriler kısmına girdiğinizde önceden belirlediğiniz türlere veya okuduklarınız/okuyacaklarınız listelerine göre sınıflandırılmış tavsiye edilen kitaplar görebilirsiniz. Her bir kategoride ellişer kitaba kadar çıkabiliyor bu öneriler. Öte yandan Vikitap'a üye olduğumdan beri toplam 5 kitap önerisi görebildim ve uzun süredir öneri kısmı bomboş.
Vikitap'ın sevdiğim özelliği dinamik olması. Hiç kimseyi takip etmeseniz bile son eklenen kitapları, o an çevrimiçi olan  üyelerin işlemlerini, site istatistiklerini (en çok okunan, okunmak istenen, beğenilen yorumlar vs.) izleyerek bile oyalanabilir, yeni kitap fikirleri edinebilirsiniz. Bu hareketlilikten sıkılırsanız haber akışını "çevrem", "gruplarım" vb. özelliklere göre kısıtlayabilirsiniz. Benzer bir yapı Goodreads'te de var ama herkesi takip etmek sitenin üye portföyündeki inanılmaz genişlik nedeniyle manasız kalıyor çünkü haber akışı çok hızlı ve çoğu bilmediğiniz dillerde, Türkiye'den erişemeyeceğiniz kitaplar hakkında, hiç ilginizi çekmeyen konularda olabiliyor. Sitedeki arkadaş çevreniz de pek geniş değilse haber akışı günlerce aynı kalabiliyor.

En başta Vikitap'taki Türkçe kitap çeşitliğini övmüştüm ancak Türkçeden başka bir dilde de kitap okuyorsanız Goodreads çok daha avantajlı. Goodreads'te yabancı dilde hemen tüm kitapları ve fena sayılmayacak sayıda Türkçe kitap bulabilirken Vikitap'ta yabancı dilde kitap neredeyse yok. Son tahlilde Türkçe kitap skalası daha geniş diye Vikitap kullanmaya başlarsanız ve diyelim ki İngilizce kitaplar da okuyorsanız kendinizi Goodreads'te eklemek zorunda kalacağınız kitaptan çok daha fazlasını Vikitap'a kaydetmekle uğraşırken bulabilirsiniz.

Uzun zamandır bir Goodreads hesabım vardı. Hem merak ettiğimden hem de Türkçe okuyanların çoğu Vikitap'a üye olduğundan, Kitap Notları adına sosyal kütüphane hesabını Vikitap'ta açtım. Sonuç olarak kişisel hesabımın Goodreads'te olmasından gayet memnunum. Vikitap'ın teknik ve tasarımsal anlamda biraz daha yol almaya ihtiyacı var; Goodreads'in de daha fazla Türkçe okura... Yine de bence Goodreads...


Kitap Notlarını Vikitap'ta da takip etmek siterseniz: Kitap Notları Vikitap Sayfası


21 yorum:

  1. bende vikitap kullanıcısıyım . Bu yazıdan önce goodreads da üyeliğim vardı ama sorun şu ki ingilizce olması ... Türk okuyucuların hepsi bu yüzden sırf vikitap'ı kullanıyor . Ve bende bunlardan biriyim . Goodreads sitesini kullanmayı öğrenmeye çalışıcam bu yazıdan sonra tabiki :)

    YanıtlaSil
  2. Sosyal kütüphane oluşturmak gerçekten çok keyifli bir iş. Ben de VİKİTAP kullananlardanım, ilerde olur ya yabancı dilde de kitaplar okumaya başlarsam GOOGREADS ilk adresim olacak. Gerçekten özellikleri Vikitap'a göre çok daha iyi.

    YanıtlaSil
  3. vikitap ı daha çok sevdim ben:)

    YanıtlaSil
  4. Epey bir zaman evvel açmıştım bir Vkitap hesabı ancak üşenmemden mütevellit ilgilenemedim bir türlü. Bu yazıyla beraber tekrar bir eğileyim ben o meseleye, bir de goodreads hesabı edineyim diye düşünmeye başladım. Teşekkürler =)

    YanıtlaSil
  5. Benim de iki sitede de üyeliğim var. Ancak vikitap sitesini daha aktif kullanıyorum. GR'e bir şans daha verip biraz daha incelemekte fayda var sanırım.

    YanıtlaSil
  6. Ben Vikitap ve Goodreads'ı kullanıyorum ama Goodreads daha geniş olduğu için ve daha oturmuş bir yapısı olduğu için ağır basıyor.

    YanıtlaSil
  7. Goodreads'i kullanıyorum. Türk servislerine göre daha kalıcı oluyorlar..

    YanıtlaSil
  8. Tüm yorumlar için teşekkürler! Sizlerin de söylediği gibi sosyal kütüphane işi eğlenceli ama bir de bence çok motive edici. Blog+Goodreads başladığından beri hayatımda okumadığım kadar çok roman okudum :)

    YanıtlaSil
  9. merhabalar. Öncelikle yazınız çok güzel olmuş. Yazıda geçen konularda çok haklısınız, ama bu işin arka planını da karşılaştırırsanız daha adil bir karşılaştırma yapmış olursunuz diye düşünüyorum. Öncelikle goodreads.com son kontrol ettiğimde 10 civarında özel yatırımcının desteğiyle gerçek bir şirket olarak hayatına devam ediyor. Editörler, programcılar, tasarımcılar, insan kaynakları, müşteri hizmetleri, sosyal medyacıları bünyesinde bulunduran bir "şirkettir" goodreads.com. Vikitap'a gelirsek; 2 kişinin (daha sonralar 3 kişi) kendi bilgi birikimi (programlama) ve çabalarıyla ortaya çıkardığı bir projedir.

    Böyle bir denklemde vikitap vs goodreads karşılaştırması yapılması, goodreads ağır bassa bile :), beni çok mutlu etmiştir. Tekrar ediyorum yazınız çok güzel ve doğrudur, ancak sistemleri karşılaştırırken onları yapan insan ve para gücünü de hesaba katarsanız bence vikitap ağır basar :)) goodreads ekibine burdan bol şanslar diliyorum. Belki bir gün goodreads desteğiyle büyümeye devam ederiz :)

    Hepinize bol kitaplı günler dilerim.

    Vikitap.com geliştiricisi gürel kaynak.

    YanıtlaSil
  10. Ben de hem goodreads hem de vikitapta kütüphaneciyim ama goodreadse her gün uğrarken vikitapa arada bir giriyorum. Benim vikitapta arayıp da bulamadığım en önemli özellik raf yaratma. Vikitapta da kendine göre listeler oluşturabiliyorsun ama yeterince kullanıcı dostu değil. Ben raflardan hareketle kitap buluyorum goodreadste hep. Vikitapta çoğu kişi liste oluşturmuyor şu an. Yine de vikitap yeni bir site ve desteğe ihtiyacı var. Ben de fırsat buldukça kurulum aşamasında verdiğim desteği, siteyi geliştirme aşamasında da vermeye çalışıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vikitap'ın en önemli dezavantajı yeterince kullanıcı dostu olmaması gerçekten. Ben Goodreads'te liste yapmadım ama Vikitap'ta yaptım ama insanlar benim listelerimi görebiliyorlar mı, nasıl oluyor bir fikrim yok. Ben bile bazen zor buluyorum listelerimi :)

      Sil
  11. Yaziya oldukca katiliyorum. Benim de her iki sitede profilim var. Ancak goodreada bir cok yonuyle daha agir basiyor. Android applicationi da oldukca basarili ve insani okumaya tesvik ediyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu an iki siteyi birbirini tamamlayacak şekilde kullanıyorum ben de. Birinde bulamadığımı diğerinde buluyorum. Ama yine de dediğiniz gibi Goodreads bir adım önde.

      Sil
  12. Goodreads okuma hedefi bloga nasıl ekleniyor, bir bilginiz var mı acaba?

    YanıtlaSil
  13. Okuma Hedefi (reading challenge) sayfanıza girdiğinizde çubuk grafiğin sağ altında "reading challenge widget" bağlantısına tıklarsanız Goodreads'ten sitenize ekleyebileceğiniz tüm araçların html kodunu bulabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  14. Ben şahsen 1000Kitap.com'u tercih ediyuorum.Vikitaba göre daha açık ,anlaşılır.tasarım olarak da önde gözüküyor?

    YanıtlaSil
  15. Bir de şunlar var.
    neokuyorsun.com
    neokur.com

    YanıtlaSil
  16. Goodreads kesinlikle teknik açısında açık ara önde.. Vikitap'ı daha önce kullanmıştım ama şimdi bakıyorum da girmeyeli uzun zaman geçmiş ve siteyi unutmuşum bile. Goodreads'e gelince, yabancı dil açısında çok büyük sorun olmasa da Türkçe kitapların yetersizliği ve Türk üyenin azlığı sorun yaratabiliyor. Ama bunlara rağmen bence Goodreads...

    YanıtlaSil
  17. arkadaşlar goodreads de nasıl kitap okunuyo bi türlü çözemedim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Goodreads'te veya Vikitap'ta kitap okunmuyor. Okuduklarınızın seceresini tutmanız ve yorum yazmanız için sadece. Eğer kastettiğiniz bir kitabı ''okuyorum'' durumunu seçebilmekse kitabı 'reading' rafına yerleştirmeniz yeterli.

      Sil
  18. Türkiye'deki kitap listeleme siteleri
    http://www.kitapokuyoruz.com/
    http://okumasitesi.com/
    http://neokuyorsun.com/
    http://www.vikitap.com
    http://www.neokur.com/
    http://1000kitap.com/
    http://www.kitabyte.com/
    Dünya'da goodreads benzeri siteler
    http://blog.thirdscribe.com/2013/03/31/11-alternatives-to-goodreads/

    YanıtlaSil

Söyleyecek sözü olanlara bayılırım! :)