24 Aralık 2012 Pazartesi

Yıllık Rapor 2012



Kitap Notları 24 Aralık 2011 tarihinde başladı. Not tuttmak daha çok okuttu, okumak daha çok yazdırdı. Bu güzel döngü işte bir yılda şöyle sayılara yansıdı:

OKUNANLAR

53 kitap okudum. Türlere ayırırsam: 28 roman, 6 öykü, 8 araştırma-inceleme/akademik, 6 anlatı (deneme, gezi, anı...) kitabı, 5 de hiçbir kategoriye sokamadığım kitap. Okuduğum kitapların 7'si İngilizce 46'sı Türkçeydi. Bu sene de İspanyolca okuyamadım.

Kitapların çoğu ilk kez okuduğum yazarlarındı. İlk kez olduğum yazarlardan Selim İleri, Şükran Yiğit ve Barış Bıçakçı'ın ikişer kitabını okudum.

Bu kadar çok okumak ve giderek ''Zaman daralıyor, daha çok okunacak şey var'' hissine kapılmak hiç yapamadığım, yapmayı sevmediğim bir şeye itti: 2 romanı bir daha elime almamak üzere yarım bıraktım. Araştırmalarım için bir kısmını okuduğum kitapları yarım bırakmadan saymıyorum.

Hatta bir de şımararak bu yıl okuduklarım içinden beni en çok heyecanlandıran ilk üç kitabı seçeyim:

1. Kendine Ait Bir Oda - Virginia Woolf
2. Başka Kent Ankara - Feridun Büyükyıldız
3. Son Perde - Roald Dahl

KİTAP TRAFİĞİ

37 kitap satın aldım. Bunların 5'i  ikinci el geri kalan 32'si yeniydi. Buradan da anlaşılıyor ki 15'ten fazla kitabı arkadaşlarımdan ya da kütüphaneden ödünç alıp okumuşum. Aradığım kitapları bulabilsem, yaşadığım yerde daha güzel sahaflar olsa daha çok ikinci el kitap almak isterdim.

Satın alma dışındaki yollarla kütüphaneme 17 kitap girdi. 2 kitap hediye geldi; 3 kitabı internet sitelerinin promosyonlarından, 12 kitabı da internetteki çekiliş/yarışmalardan kazandım.

5 kitabımı da bir okul kütüphanesine bağışladım. 7 kitabı da hediye ettim.

KİTAP NOTLARI

Kitap Notları'nda bu yazı dahil 69 yazı yayınladı. Bu yazılarda 113 kitap hakkında notlar yer aldı. Bence bu çok iyi bir rakam. Yazarların en sevdiği kitaplar hakkında da bir dizi yazı yazdım. Bu kitapları da sayarsak sayı çok yükselir tabi.

Bu işlere girince en popüler istatistiklerden birinin de 'tık'lar olduğunu hemen anladım. O zaman ona değinmeden bu bahsi kapatmayalım. Kitap Notları bugün itibariyle 43 bin tık, 207 yorum aldı. En çok okunan yazı 5183 tıkla Taht Oyunları hakkındaki notlar oldu, en çok tepki çekeni de...

Kitaplar ve Kitap Notları açısından güzel bir sene olmuş anlaşılan. Darısı 2013'e :)

13 yorum:

  1. az önce bende bu posttan yapmaya başladım ama baktım uzayacak sonraya bıraktım:)
    keyifle okuduğum bir değerlendirme olmuş.2013 daha da bereketli geçer inşallah;)
    sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler! Mutlu yıllar, bol kitaplar!

      Sil
  2. Bereketli bir yıl olmuş, daha da bereketli yıllar geçirmeniz dileğiyle, mutlu yıllar...

    YanıtlaSil
  3. Tebrikler doğrusu... Yazıyı büyük bir titizlikle hazırlamışsınız. Şimdiden iyi seneler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sosyal kütüphaneler ve kitapları internetten almamın çok yardımı oldu ;)

      Sil
  4. Çok güzel bir değerlendirme, ben de eskiden kitapları yarım bırakamazdım ama seninle aynı sebepten, artık bırakıyorum:)keyifli okumalar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2013'te o kadar güzel kitaplar okuyalım ki hiçbirini bitirsek de elimizden bırakmak istemeyelim inşallah!

      Sil
  5. 53 kitap mı! neredeyse haftada 1 kitap eder... çok başarılısın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Daha da çok okuyanlar var, onlar nasıl yapıyor bilmiyorum :)

      Sil
  6. Şahane geçmiş sahiden 2012; sayıdan çok içerik etkiledi beni de, daha da verimli yıllar dilerim şimdiden!

    Bu arada başka bir sorum olacak sana; Kabuk Adam? Pek kararsız kaldım okuma listesinde yerini korumalı mı, çıkartmalı mı? Aradım ama yazmamışsın, başka bir blog'da gördüm okumuş olduğunu, yorumun nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben Aslı Erdoğan'ın anlatımını, dilini beğeniyorum. Kabuk Adam da hala canlı renk ve sesleriyle aklımda. Bu açıdan öneririm okumanı. Hikaye olarak da ilginç, sıkılmadan okunan bir kitap. Ben yazarın hayat hikayesiyle sıkı bağlantılı olduğunu düşünerek daha bir ilgiyle okumuştum. Diğer yandan zihnimi açtı, hiç böylesini okumadım diyeceğim bir tarafı yok. Kısaca listenin başına almana gerek yok ama fırsatın olursa okuyabilirsin, pişman olmazsın.

      Sil
  7. Güzel geçmiş 2012, daha iyi yıllara :)

    YanıtlaSil

Söyleyecek sözü olanlara bayılırım! :)